Jadi Geng OKC

Join OKC Networkedblog Team

Thursday, August 1, 2013

Benda Tak Boleh Jadi Pertikaian...Memanglah Bodoh


Aku tak paham kenapa ramai benar perempuan yang nak tunjuk diorang tu cantik. Contohnya, seperti minah2 yang join pertandingan ratu cantik...atau dewi remaja.

Sebab aku tak memahami apa yang diorang rasa jadi aku anggap;
  1. Diorang nak rasa kepuasan sebab dapat buktikan diri itu hot?
  2. Diorang nak menonjolkan diri supaya dapat advance dalam kerjaya?
  3. Diorang nak glemer?
  4. Diorang target dapat tekel VIP?
Aku tak tau kenapa, jadi aku pandang benda ni dari segi satu sudut lain. Bagaimana nak mewujudkan pertandingan ratu cantik ikut syariat agama? Kau cuba fikirkan sekejap. Fikirlah dalam 2-3 minit.

Boleh tak?

Tak boleh sebenarnya. Semua benda yang berkaitan dengan pertandingan ratu cantik ni, kebanyakannya berlawan dengan ajaran agama. Contohnya, berlawa-lawa untuk pamer dekat orang., pakai baju dedah aurat supaya orang bagi point dekat body kita dan pelbagai lagi sebab2 yang malas aku nak listkan.

Oleh kerana kita adalah masyarakat sekular, katakanlah, kita buat jugak pertandingan ratu cantik...sebab kesianla perempuan Melayu nak jugak tayang kecantikan dan bakat diorang ni. Kita anjurkanlah jugak satu pertandingan ratu cantik orang Melayu....di mana, semua yang terlibat dalam tu hanyalah orang perempuan. Penonton yang datang tengok pun hanya kaum perempuan dibolehkan.

Kau rasa berapa kerat yang nak join pertandingan tu? Mahu ke perempuan sertai pertandingan ratu cantik yang lelaki tak boleh tengok?

Ataupun kau ada rasa, kalau lelaki takleh nak tengok pertandingan tu, tak meriahlah pertandingan tu, what's the point buat beauty contest kalau yang tengok perempuan aje kan? Pejuang feminis selalu perjuangkan nasib wanita tapi tak ada pulak golongan feminis yang gi tegur awek2 yang jual wajah jual muka tiap2 hari. Balik2 yang tegur ustazah2 tudung labuh la yang cuba tegur....tapi kalau hari2 kerja kau jual badan suruh orang tengok, chances nak tertengok Ustazah punya ceramah amatlah rendah.

Tak pakai bikini lah, tak pakai pakaian mendedahkan lah. Itu semua alasan bangang aje cik sebab benda tu tak boleh. Yang kau nak tayang badan suruh orang bagi markah buat apa?

Aku tengok cermin aku sendiri bagi markah dekat badan aku, 10 markah. Kalau kau nak sangat dinilaikan, aku boleh tolong. Aku sangat berpengalaman.

No comments:

PENGUMUMAN

Dalam Memperjuangkan Martabat Bangsa dan Maruah Melayu
Jejaka Berharapkan Kepada Rakan-Rakan Sepanji Bersatu Demi "Amar Mak'ruf Nahi Mungkar!!"