Jadi Geng OKC

Join OKC Networkedblog Team

Sunday, August 30, 2009

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!!

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
Itulah laungan keramat yang terkeluar dari anak tekak bapak kemerdekaan kita 52 thaun yang lalu dimana ketika itu punyalah susah diorang ni dapatkan satu kehendak, mencapai satu matlamat iaitu menuntut kemerdekaan negara yang tercinta ini.Negara mana lagi dol...Malaysia lah...

Namun apa yang korang dah sedia maklum lamanya...laungan yang sepelaung boleh di dengar ketika ini (maksud aku ketika aku sedang tup tap tup tap kat depan pc ni...) waima kalau dulu memang susah nak dengar bunyi-bunyi yang membingitkan jika tidak hanya di bandar-bandar besar macam kolumpo nun...

cuba korang tengok dengan ikhlas hati korang dalam gambar di bawah ni..ada tak korang terfikir indahnya situasi dalam gambar ni dengan hakikat dan realitinya yang sebenar?

Kalau la korang hayati dalam-dalam gambar yang aku showoff kt korang ni,confirm korang akan dapat merasai betapa tak merdekanya waktu ni. Memang ler korang dapat lihat keindahan bunga api la..hiburan pentas yang kaw-kaw punya show korang dapat tengok tapi korang jangan tak tahu...pada saat inilah, betapa Maha panasnya muka bumi Malaysia ni (tambah-tambah kolumpo nun..) akibat sambutan Kemerdekaan yang sedang berlangsung ketika ini.

Argghhh...persetankan dengan prolog frame tu..kita pegi pada hari ni...ya Allah ya Tuhanku..
apa yang aku nak khabarkan, yelah, tahun ni bukankah hari kemerdekaaan negara kita yang ke-52 di sambut sederharna kerana menghormati bulan Ramadhan Al-Mubarak yang sedang berlangsung 'live' selama sebulan.tapi, tak sangka pulak hari merdeka tahun ni jatuh hari cuti.. jadi, apa lagilah kan, bukan aku je kot...ramai lagi umat manusia kat Malaysia ni turut join aku balik kampung....

nak di jadikan cerita, aku ingat balik kg ni dapat r rest skit kepala hotak yang dah hampir jem ni, tapi jangkaan gua meleset beb...kat kampung ni rupanya lagi meriah dari Kuala Lumpur tu.Apa tidaknya, kat kampung ni dah macam-macam ader...eh,eh..macam dalam Astro ler pulak..hu3.
Okey, back to the story...Tengah aku duk lepak2 depan halaman rumah, kawan aku yang tinggal tak berapa jauh dari rumah datang mengajak aku keluar ronda-ronda 360 kat sekitar kampung bagi meninjau sambutan ambang kemerdekaan.

Aku pada mulanya takde la ambil peduli sangat, sebab setahu aku meriah mana sangat ler function kat kampung ni jika nak dibandingkan dengan kolumpo tu...tapi jangkaan gua sekali lagi meleset beb...apabila tayar kereta jejak je di permukaan jalan besar, vrrrooooommmmm...premm..premmmm... bunyi motor. Dah macam kat Dataran pulak aku rasa kat kampung ni.

Ha..ni r contoh babak yang sempat aku ambil baru je jap tadi...
Tak tahu lah aku apa nak jadi dengan melayu Malaysia hari ni..korang tengok je dah excited kan? Belum buat lagi tu...

Dan..untuk makluman korang suma..time aku tengah taip story ni pun masih kedengaran lagi bunyi motor honda cup milik atuk-atuk diorang berkumandang di tengah-tengah jalan mengalahkan bunyi bacaan orang di masjid yang sedang bertarawih..

Huraian aku...memang benda-benda sebegini akan berlaku sepanjang masa, sepanjang era milenium ni sehinggalah wujud satu kenderaan baru yang tak membingitkan dan membahayakan. Sebab memang dah lumrah jiwa anak-anak melayu khususnya untuk mencuba sesuatu yang lain dari yang lain.kalau korang kurang setuju dengan pandangan aku korang boleh bagi respone kat aku balik then kita akan bincangkannya okey..mata aku dah makin kuyu..jiwa dah makin syahdu dengan bunyi enjin nath apa-apa ntah.

No comments:

PENGUMUMAN

Dalam Memperjuangkan Martabat Bangsa dan Maruah Melayu
Jejaka Berharapkan Kepada Rakan-Rakan Sepanji Bersatu Demi "Amar Mak'ruf Nahi Mungkar!!"